06 - 28 777 382 huig@speciaalkaas.nl

Witschimmel

In onze kaasmakerij maken we, op kleine schaal ook witschimmelkaasjes. Deze kaassoort valt onder de groep zogenaamde zachtekazen.

Deze, vanuit Frankrijk zeer beroemde manier van kaasmaken is eigenlijk verknoeid door de grote industrie daar. Kopen we hier in Nederland een brie of camembert, dan is de smaak vaak vlak, margarine-achtig of zout. Net als bij de nederlandse goudse kazen, is hier heel veel aan versleutelt om de kazen sneller te laten rijpen. Economisch natuurlijk zeer aantrekkelijk als je vrachtwagenladingen per dag maakt, maar…….waar is de smaak gebleven?! Als deze witschimmelkaasjes in de reguliere winkels 18 dagen na productie al verkocht worden, is het rijpingsproces van onze witjes nog niet eens op de helft! Maar, als het moment van rijp zijn dan uiteindelijk wordt bereikt, is de smaakbeleving echt een wow! Een witschimmel rijpt van buiten naar binnen. Net onder de witte buitenkant wordt de kaas zacht tot vloeibaar, verder naar het hart nog iets stevig. Als je dan het geduld bewaard en de kaas twee uurtjes op kamertemperatuur laat komen, is het echt een ware traktatie!