06 - 28 777 382 huig@speciaalkaas.nl

Koeienkaas

Onze kazen worden gemaakt van dagverse melk afkomstig van de Doornse melkveehouderij Jan Doornenbal. Op enkele honderdenmeters vanaf de kaasmakerij, enigszins verscholen in het bosrijkje landschap van de Utrechtse Heuvelrug, ligt de boerderij van Jan en Liesbeth Doornenbal. Hier krijgt het vee de juiste verzorging en de juiste voeding, natuurlijk met weidegang als dat mogelijk is. Onder uiterst hygienische omstandigheden wordt er gemolken, dit is af te leiden uit de laboratoriumuitslagen van de melk.

Als we de melk ophalen, is t echt loeivers! S morgens, net nadat de koeien zijn gemolken, wordt de melk opgehaald en wordt direct in een van de kaastobbes gelost en wordt zo dezelfde dag nog kaas.

De enige bewerking die we toepassen, is zogenaamde laagpasteurisatie. Voor een tijdsduur van slechts 20 seconden wordt de melk verwarmd tot 73 graden, daarna direct teruggekoeld tot ca 30 graden, de starttemperatuur van het kaasproces.

In tegenstelling tot de grote verwerkers standaardiseren wij de melk niet.(gedeeltelijk afromen) Ook gaat de melk niet door een zg. bactofuge. Dit vinden we onnodige bewerkingen die de smaak nadelig beinvloeden. We laten de melk zoals die is.

In de winterperiode, als de koeien op stal staan, is de melk minder geel dan szomers. Dit komt doordat er minder caroteen(oa.in vers gras) in de voeding aanwezig is. Hierdoor wordt het melkvet minder geel van kleur. Omdat wij geen kleurstoffen gebruiken, is dit kleurverschil goed aan de kaas te zien. In de zomer warm geel, in de winter wat fletser. Bij andere verwerkers wordt er vaak een kleurstof door de melk gedaan. Ook wordt er een kleurtje aangebracht aan de buitenkant, waardoor de kaas het hele jaar rond eenzelfde uitstraling heeft, beetje nep dus…..

Conserveringsmiddelen? Bij ons niet!

Vrijwel alle kaasmakers, zowel industrieel als boerenkaasmakers, gebruiken E251, natriumnitraat. Dit e nummer kan tot op zekere hoogte verbloemen als er niet geheel hygienisch is gewerkt bij het melken of bij de bereiding. Wij kiezen ervoor om geen conserveringsmiddelen te gebruiken.